Blikseminslag Amersfoort: Het effect van rubberzolen, de zithouding en bliksem

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901Deze foto vond ik online. Een forensisch team deed hier onderzoek naar de twee lichamen onder de getroffen eikenboom. Voor de knie van de CSI-agent rechts, zien we nog net een schoen met lichte rubber zolen. De schoen ziet er intact uit.

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901 - kopieHier raken de hielen/zijkant van de schoen de grond en het is vanaf de boom gezien het punt het meest ver van de boom. Bij inslag in de boom, zou je verwachten dat de bliksem het lichaam verlaat bij de hiel van het meisje. De schoen ziet er intact uit. Maar dat bewijst niets, want het is goed mogelijk dat de plek waar de bliksem het lichaam verlaat net uit het zicht is van de cameraman.

Bij onweer gaat het om aantrekkelijkheid ten opzicht van andere punten in de omgeving. In alle gevallen is het de beste houding om laag ineen gedoken met de voeten naast elkaar te hurken. En natuurlijk niet schuilen onder een boom of ander hoog object, in verband met de effecten van inslag (bijv. boom) vlakbij.

Situatie hier: de zithouding tegen een boom is zeer ongunstig: geleidend!

Ze zijn aangetroffen naast elkaar, met de rug tegen de boomstam en de benen languit voor zich, althans daar lijkt het op. Ze hadden geen ongunstiger houding kunnen kiezen. Ik ken overigens niemand die zó op de grond gaat zitten om te schuilen voor een bui.

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901 media_xll_2977099

De plantsoenmedewerkers zeggen hen zo aangetroffen te hebben; de schroeiplek tegen de bast zegt hetzelfde; plus de foto met de schoen zichtbaar… alle drie laten eenzelfde verhaal zien. Schroeiplekken ontstaan daar waar de elektriciteit doorslaat: Hier een groot oppervlak tegen de stam. Er is dus een groot oppervlak waarmee ze contact maken met de boom waar de bliksem inslaat. Door daarnaast met de benen languit te zitten, is er veel potentiaal verschil tussen hoofd en voeten. Ze maken ook over het hele lichaam contact met de boom/grond. Dit is de slechts mogelijke houding bij blikseminslag op een boom.

600012_480Wat betreft zithouding snap ik dat zij getroffen zijn, al zittende op de grond met de rug tegen de boomstam. Dan fungeert het gehele lichaam als geleider, tot de hielen aan toe. Ik zie echter geen schroeiplekken op deze witte rubberen schoenzolen. Ook zag ik geen schroeiplekken op de grond.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Blikseminslag, regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Blikseminslag Amersfoort: Het effect van rubberzolen, de zithouding en bliksem

 1. Willem says:

  Levensgevaarlijk wat jij hier beweerd! Een bliksemstraal met een spanning van miljoenen volts maakt geen onderscheid meer tussen een paar centimeter rubber, mensen zouden kunnen denken dat ze veiliger zijn op rubber schoenen/laarzen etc. En dat is pertinent NIET waar. Er is nogal een verschil tussen de statische elektriciteit waar je in de winter last van kan hebben, en een heuse blikseminslag. Als ik jou was zou ik deze website in zijn geheel verwijderen, of wil je soms slachtoffers op je geweten hebben???

  • maudoortwijn says:

   Nee, je hebt ongelijk.

   Ja, elektriciteit kan een rubberen zool overbruggen. Echter, elektriciteit volgt de weg van de minste weerstand. Dat is niet door een rubberen zool, maar eerder daar waar het lichaam de grond raakt. Het artikel waarschuwt juist voor schuilen onder bomen en helemaal voor languit zitten onder een boom. De wijze waarop zij zogezegd hebben gezeten, is de meest risicovolle wijze van schuilen. Dat laat ik juist zien!

   Daarnaast laat ik zien hoe a) er geen bliksem geregistreerd is, en b) in en rondom dat park er overal bliksemafleiders zijn. Vreemd dus.

 2. Willem says:

  Prima dat je een verhaal schrijft over onweer en bliksem, maar haal deze tekst er dan aub even uit: “Als je rubber zolen draagt, word je minder snel getroffen door de bliksem”. Dit is volkomen onwaar, de lucht om ons heen is een slechte geleider, maar als de spanning maar hoog genoeg is geleidt ook lucht elektriciteit (10.000volt per centimeter) De blauwe vonk die je ziet is zuurstof dat verbrandt, en word omgezet in ozongas. Als de lucht al elektriciteit geleidt, laat rubber al helemaal met gemak “stroom” door. Ga anders zelf een keer tijdens een hevige onweersbui op een dikke rubberen mat staan in een open weiland en kijk wat er gebeurd. Misschien is het beter dat je je wat meer verdiept in Beatrix, waar je aangifte tegen hebt gedaan, las ik, en wat minder met een natuurkundig fenomeen als onweer.

  • maudoortwijn says:

   Willem, deze situatie heeft geen betrekking op een open veld, maar op een locatie naast enkele bliksemafleiders en vele bomen. Mijn stelling is dat rubberen schoenen minder goed geleiden, dan een bliksemafleider of bomen. Echter, de zithouding die de dames hebben aangenomen, is sowieso zeer gevaarlijk. In die houding (zittend op de grond en leunend tegen een boom) is funest. Echter, de nabijheid van een bliksemafleider maakt ook dat relatief.

  • maudoortwijn says:

   Willem, ga anders zelf eens kijken in het Randenbroek park. het is notabene vlakbij een ziekenhuis en vlakbij een zwembad. Denk je echt dat een ziekenhuis geen afdoende bescherming heeft tegen inslag (of de effecten van een inslag vlakbij)?

 3. Willem says:

  Als je die tekst niet weghaalt zorg ik er persoonlijk voor dat jij bovenaan de agenda komt te staan van de eerstvolgende Bilderbergconferentie. Berg je dan maar!

  • maudoortwijn says:

   Willem.
   NEXT STEPS voor U:
   1. Als jij je nu gewoon eens richt op fatsoenlijk water management. In Amsterdam en Groningen komen telkens lijken bovendrijven in het water, dus daar gaat iets mis.
   2. En als je wilt aantonen invloed te hebben, zorg dan eens dat ik NIET op de agenda sta bij Bilderberg-ers.

 4. Willem says:

  Oke, gekkigheid natuurlijk, maar ik ben al zo’n 25 jaar elektromonteur, veel mensen zijn niet zo hoog opgeleid als jou, en ook kinderen kunnen deze site lezen, de manier waarop jij de site hebt geschreven en de uitleg over rubber en bliksem kan bij heel veel mensen tot misverstanden leiden.

  Vaak blijven zaken die het publiek leest maar gedeeltelijk “hangen” Door misverstanden zouden mensen/kinderen kunnen denken dat je veilig op straat, bij een boom, in open veld kunt lopen als je maar rubber schoenen aan hebt. typ anders maar eens in op google: rubber, veilig, bliksem. Wel kijken bij gerenommeerde sites! Groetjes, en sterkte met je strijd tegen Beatrix! ik weet dat ze soms wat nors kan overkomen 😉 Ik hoop dat je het hele gedeelte over het rubberverhaal er uit wilt halen!

 5. Willem says:

  Toppie! Bedankt.

 6. Pingback: 50 tips om je te beschermen tegen onweer - Bliksemdetectie.nl

 7. Pingback: 50 tips bij onweer - Bliksemdetectie.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.