reblog NOS: Koningin Máxima dient twee heren

Maakt dit Maxima typisch een VN-vrouwtje? 
—————————————————————————————–
Koningin Máxima dient twee heren
VRIJDAG, 21 NOVEMBER 2014, 11:40, KONINGSHUIS

Piet van Asseldonk

Redacteur Koninklijk Huis NOS

Vanwege haar twee banen – over zorgen om haar zieke vader in Buenos Aires niet eens gesproken – leidt koningin Máxima een ingewikkeld leven.

Vanaf maandag is zij als adviseur van de VN-secretaris-generaal inzake inclusieve financiering voor vijf dagen in China. Daar zal ze een ontmoeting hebben met de Chinese president en met de directeur van de Chinese centrale bank. Ze spreekt op de universiteit van Beijing en bezoekt projecten van kleine ondernemers, maar ook het internetbedrijf Ali Baba.

Gisteren bezocht Máxima als koningin het ‘Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt’ en was ze bij het jubileumcongres ’10 jaar schuldpreventie in Groningen’. Vandaag bezoekt ze samen met de koning het jubileumconcert van het Residentie Orkest bij en opent ze de ‘Brede School Joure Zuid’.

Ze heeft, als vrouw van de koning die zich ‘koningin’ mag noemen en als VN-adviseur, feitelijk twee banen. Over welke van die twee haar hoofdbaan is, laat de website van het Koninklijk Huis geen misverstand bestaan:

Als echtgenote van Koning Willem-Alexander ondersteunt Koningin Máxima in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken.

Website Koninklijk Huis

Máxima’s agendaverplichtingen tonen dat zij haar overigens goed betaalde en gefaciliteerde koninklijke taak zeer serieus neemt. Maar haar ambitie, engagement en plichtsbesef – of een mix van deze drie – strekken verder. Ook als ‘Speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling'(UNSGSA) gooit Máxima er niet met de pet naar, zo is te lezen op de speciaal aan haar gewijde website van de VN.

Zij is wereldwijd ‘kampioen’ van en pleitbezorger voor de wezenlijke rol van financiële basisdiensten ter bestrijding van armoede…

VN-website over Máxima

Formeel staan de hoofdbaan en bijbaan van Máxima los van elkaar, maar dat ligt genuanceerder. Ze zou in 2009 haar baan bij de VN nooit gekregen hebben als ze niet de toekomstige koningin van Nederland was geweest. De VN maakt goede sier met Her Majesty Queen of the Netherlands.

Het is zonneklaar dat voor een koningin meer deuren opengaan dan voor een ‘gewone’ VN-adviseur. Dat maakt Máxima’s functioneren in haar bijbaan doeltreffender. Bovendien neemt de Nederlandse regering een deel van de secretariaats- en reiskosten die de koningin voor de VN maakt voor haar rekening.

Máxima houdt kantoor in zowel Den Haag als New York en dient twee heren: koning Willem-Alexander en VN secretaris-generaal Ban Ki-moon. Dat is behoorlijk ingewikkeld. Als vrouw van de Nederlandse koning moet Máxima zich verre houden van politieke uitspraken. Als gezant van de VN dient zij een politiek gekleurde boodschap, hoe onomstreden die ook is, uit te dragen. Tot nu toe ging dat goed.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.