Het makkelijke truukje met onroerend goed. Oranje schuift even met miljoenen.

Doop prinses Ariane

Dit is wat u te lezen krijgt in de krant:

“Prinses Beatrix blijft op paleis Noordeinde werken. Dat heeft de RVD woensdag bekend gemaakt. In een onderdeel van paleis Noordeinde – tevens het werkpaleis van de koning – wordt daarom een kantoor voor haar ingericht. Daarnaast verhuist ze eind dit jaar, begin volgend jaar naar kasteel Drakensteyn dichtbij Lage Vuursche in de gemeente Baarn… [   ] …Paleis Noordeinde is eigendom van de Staat en ter beschikking gesteld aan koning Willem-Alexander. De kosten van de verbouwingen worden door de overheid betaald.”

Hoe zit dat echt?

1. Prins Willem-Alexander koopt in 1998 van privévermogen een riant monumentaal pand om de hoek bij Paleis Noordeinde, destijds het werkpaleis van Koningin Beatrix. Het gaat om Noordeinde 66, dat vóór 1998 privebezit was van zijn oma, voormalig Koningin Julia (geschiedenis van Noordeinde 66).  Willem-Alexander kocht het pand voor 750.000 gulden (ongeveer 340.000 euro). Dat is een koopje geweest, gezien de 640 m2 oppervlakte, de locatie en de monumentale status.

2. Als Willem-Alexander en Maxima naar Wassenaar verhuizen met het gezin, besluit Willem-Alexander Noordeinde 66 te verkopen. Tot dusver niets vreemd. De koper van de woning blijkt echter de Rijksgebouwendienst te zijn, die er een slordige 3,25 miljoen euro voor betaalt. Dit riep vragen op, omdat de verkoopprijs relatief hoog was, zeker vergeleken met de aankoopprijs. De transactieprijs is vervolgens aan het volk uitgelegd als correct, met het argument dat Willem-Alexander het gebouw uitgebreid en fundamenteel gerenoveerd heeft. Waar menigeen vragen stelde bij de hoogte van de transactieprijs, heb ik me altijd afgevraagd waarom Noordeinde 66 überhaupt aan de Rijksgebouwendienst verkocht moest worden. Er was in ieder geval niet openlijk sprake van het ‘toevoegen aan de panden die gratis ter beschikking gesteld zijn aan de Koninklijke familie’.

3. Nu, in 2014, krijgen we antwoord op deze laatste vraag. Stilzwijgend is Noordeinde 66 toegevoegd aan het arsenaal van panden en paleizen dat het Nederlandse volk ter beschikking stelt aan de Koninklijke familie, zonder dat hier enige betaling tegenover hoeft te staan. De eigenlijke deal is niet in de krant te lezen. Willem-Alexander verkocht Noordeinde 66 voor 3,25 miljoen euro, om deze vervolgens gratis ter beschikking gesteld te krijgen voor de Koninklijk familie. De discussie in de kamer en de pers zou aldus niet moeten gaan over de relatief ‘kleine’ verbouwing van 900.000 euro (relatief), maar over het in gebruik nemen van een extra pand van de Rijksgebouwendienst voor de Koninklijke familie. Het “onderdeel zijn van paleis Noordeinde” is helemaal geen vanzelfsprekenheid!

Regeren is vooruit zien. Beatrix had het pand ook van Willem-Alexander kunnen kopen in 2008. Dat deed ze niet.

De Rijksgebouwendienst is Binnenlandse Zaken (ook de AIVD). Plasterk dus (PvdA).   

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Koningshuis, Politiek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Het makkelijke truukje met onroerend goed. Oranje schuift even met miljoenen.

 1. vasco1971 says:

  Werken? wat voor werk doet ze dan? pffff

 2. Wat dus duidelijk aangeeft dat de familie graag en veel profiteert van het Nederlandse volk, ondanks hun eigen vele miljarden. Veel is er niet veranderd sinds het feodale tijdperk.

 3. kaskaas says:

  Wilhelmina heeft dit ook gedaan (groots, met alle paleizen), dus Willem doet het dunnetjes over. Bea kopt m in. En weer een paar miljoen erbij plus iedere zoveel jaar gratis verbouwen voor een miljoentje ofzo. Who cares? O ja, so you know, in de contracten staat dat als we ooit van die familie af zouden willen, dat ze dan alsnog deze door hen aan ons verkochte paleizen (die ze daarna gratis bewonen) ook nog eens gratis van ons geheel kado krijgen (dus niet terug moeten kopen, maar weer gratis krijgen). Snapt u de logica? Het geld gaat 1 kant op binnenkomen. De kosten gaan 1 kant op uitgegeven worden. Het gebruik is weer voor die ene familie. Logica van Oranje. Een poepschijtkleurdiaree.

 4. kaskaas says:

  Dit truukje. En hoewel het truukje ondertussen bekend is dankzij Herstel de Republiek, hebben ze het m toch nog een keer geflikt. Niemand zegt iets. Niemand. Kristische journalisten zeiken over de omvang van de verbouwing. Het was toch 3,25 miljoen (!!!) die Willem-Alexander kreeg, omdat ie dat pandje zo goed verbouwd had??? We worden belazerd, voor de zoveelste keer, Meine Damen und Herren. Wakker worden!

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2013/08/17/de-gekraakte-paleizen/

 5. De politiek doet dat dus. Kadootjes geven aan Oranje. Het gaat maar door. Waarom? Het is me onduidelijk. Misschien krijgen ze dan zelf ergens een klein hutje in Bulgarije kado? Ik vraag het me af ondertussen.

 6. Tinkerbellxx says:

  Nou ze zit straks eindelijk waar ze hoort ,”draken”stein ,vieze uitzuigers zijn het !en de mensen maar honger lijden in d’r land

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.