Het hospital Wat Yuang, de keuze was zeer ongunstig en Fred de Brouwer kwam er niet meer weg

SAM_9300Hoe komt het dat een Nederlander op 10-15 minuten rijden van één van de beste ziekenhuizen van Thailand, om ongeveer 21.00h zwaargewond raakt, en uiteindelijk overlijdt om 0.15h (middernacht) op de eerste hulp afdeling van een klein (zie foto) ziekenhuis? Daarover gaan allerlei speculaties de ronde. Dit is wat er gebeurd is. En nee, het is geen logisch verhaal.

 1. Hier alvast een kaartje met de ziekenhuizen in de regio (link).
 2. En dit is een lijst van alle hospitals in Thailand (link, met #bedden).
 3. Foto onder laat een getekend kaartje zien (niet op schaal).

SAM_9662Om ongeveer 21.00h is De Brouwer aangereden op de Sukhumvit road ter hoogte van de afslag naar Wat Yuang. Omstreeks 21.00h is vanaf die locatie gebeld naar een rescuewagen team in Saraphit en naar de politie te Na Tjom Tien (ook wel Na Chom Tian). De rescuewagen arriveerde iets voor half 10 en trof een zwaar gewonde Fred de Brouwer aan. Een half uur reistijd voor de rescuewagen is wat lang, maar niet ongebruikelijk in Thailand. De rescuewagen heeft ter plekke zijn verwonde been verpleegd (gewond door vermoedelijk de val). Ook is hij gereanimeerd vanwege een hartaanval. Het was duidelijk voor het team in de rescuewagen dat Fred de Brouwer zwaargewond was en interne bloedingen had. Bovendien was hij buiten bewustzijn.

Volgens het team van de rescuewagen is hij daarom naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht te Wat Yuang (5km), juist omdat zij zagen dat hij zo zwaargewond was. Bovendien had hij geen verzekeringspapieren en/of grote sommen geld op zak, waardoor een staatsziekenhuis een logische keuze is. Het eerste argument is niet logisch. Het tweede argument is wel logisch.

Eenmaal in Wat Yuang (rond 22.00h), heeft men de partner van Fred de Brouwer gebeld, die ongeveer 20-30 minuten later arriveerde. Het was op dat moment voor iedereen duidelijk dat de zwaargewonde Fred alleen behandeld zou kunnen worden in een groter ziekenhuis, zoals het private ziekenhuis Bangkok Pattaya te Pattaya. Partner Araya heeft gebeld met dat ziekenhuis om navraag te doen naar de mogelijkheden voor een opname en de financiële vereisten daarvoor. Daarna is er gebeld met de zakelijk partner van Fred de Brouwer (rond half 11), om het financieel geregeld te krijgen. Toen dit even later allemaal rond was, is besloten om Fred de Brouwer naar Pattaya te brengen. Dit is niet gelukt, omdat hij opnieuw een hartaanval kreeg. Hij is daardoor uiteindelijk om 0.15h overleden op de eerste hulp afdeling van het kleine ziekenhuis te Wat Yuang, waar men in feite niets voor hem heeft kunnen doen behalve reanimeren.

Het is dus pertinent niet waar, dat Fred de Brouwer is geweigerd voor opname bij het Bangkok Pattaya ziekenhuis te Pattaya. Het is ook niet waar, dat de familie van Fred de Brouwer niet in staat was om de borg voor het ziekenhuis te betalen. Dat hele artikel van Hendrik-Jan Korterink is onzin. Wel is het zo dat Fred de Brouwer geen verzekeringspapieren bij zich had, simpelweg omdat hij geen ziektekostenverzekering had. Is dat een goede reden om hem naar het ziekenhuis te Wat Yuang te brengen? Nee, geenszins. Het is wél een reden om voor een staatsziekenhuis te kiezen, als rescuewagen zijnde (lijst met ziekenhuizen link).

Als er geen verzekeringspapieren en/of credit card te vinden zijn, is het in Thailand gebruikelijk om iemand naar een staatsziekenhuis te brengen (i.p.v. een privaat ziekenhuis). Er zijn meerdere prima staatsziekenhuizen in de stad Pattaya. De rescuewagen heeft Fred de Brouwer echter gebracht naar een kleine kliniek op het platteland, waar men niet eens in staat was om hem een bloedtransfusie te geven. Het was op dat moment duidelijk dat Fred zwaargewond was en interne bloedingen had. Hij was bovendien buiten bewustzijn. Na overreden te zijn is hij slechts kort opgekrabbeld, om daarna zijn bewustzijn te verliezen. Iemand die dermate zwaargewond is, kan niet geholpen worden in een kleine kliniek met max. 30 bedden. Hij is ook niet bij het arriveren daar per direct (gelijk!) doorgestuurd.

Waarom is Fred niet naar Pattaya gebracht? Het enige argument is de tijd die het zou kosten om naar het ziekenhuis te rijden. Vanaf de plek van het “ongeluk” was het slechts 5 km rijden naar het hospitaal te Wat Yuang. Echter, dit zijn 5 km over landweggetjes (geasfalteerd, eenbaans en met bochten). Via de Sukhumvit road zou men (plankgas 15 km over de snelweg) in niet eens zoveel meer tijd bij een staatsziekenhuis in Pattaya zijn.

Het team van de rescuewagen heeft een slechte keuze gemaakt. Ik heb hen ernaar gevraagd en zij waren zich destijds gelijk bewust van de ernst van de verwondingen. Wellicht waren de verwondingen zelfs zo ernstig, dat ook een groter ziekenhuis niets zou hebben kunnen doen. Ik weet niet of dat troost biedt.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Demmink, Fred de Brouwer, international, Justitie, Media, Politie, Politiek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Het hospital Wat Yuang, de keuze was zeer ongunstig en Fred de Brouwer kwam er niet meer weg

 1. kaskaas says:

  Vertrouw jij de rescuewagen? Je hebt ermee gesproken toch?

 2. kaskaas says:

  Als ze zeker willen zijn dat iemand sterft, is een ongeluk alleen in combinatie met een ambulanceteam (dat meehelpt) genoeg. Bij lady Diana is het toch ook zo gegaan? Treuzelen met de ambulance tot het te laat is voor opereren. Wat denk jij Maud? Mooi zooitje daaro. En dan zou ons eigen roverheidje erachter zitten?

 3. De arts in Wat Yuang had het ook kunnen zien. Die had Fred direct moeten sturen naar een ziekenhuis in Pattaya en niet eerst de partner bellen, dan wachten tot die er is, dan pas Bangkok Pattaya bellen. Er zijn toch goede staatsziekenhuizen in Pattaya? Er is kortom 3 uur lang niets gedaan behalve reanimeren en wat verband om zijn been leggen?

 4. Als arts stuur je Fred toch per rescuewagen gelijk rechtsomkeer naar Pattaya. Dan pas bel je de partner op en die zeg je: a) of je regelt geld en dan bel je de rescuewagen die in Pattaya naar Bangkok Pattaya rijdt, b) of hij gaat nu naar een ander staatsziekenhuis dat de middelen heeft iets te doen. Als hij om 22.00h in een goed ziekenhuis was geweest dan had ie wellicht kans gehad. Of niet? Hebben ze autopsie gedaan?

 5. jimmypimmy says:

  Had Fred geen vrienden in Thailand? Die zijn daar toch bijna allemaal met vervroegd pensioen? Je zou verwachten dat ze de tijd hebben om dit uit te zoeken. Ik heb ergens gelezen dat hij weggestuurd was bij een ziekenhuis, maar dat is dus allemaal onzin geweest? Hoe kan die onzin zo lang te lezen staan ergens? Word dan niemand van de familie/vrienden gewoon woedend? Of zijn die wegens de hitte half ingeslapen in Pattaya seksoord?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.