Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588)

Jan_Asselijn_-_The_Threatened_SwanDe Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook wel ‘De Verenigde Provinciën’, Latijn: Belgica Foederata, was de naam van de republiek die bij gebrek aan een geschikte landsheer, in 1588 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog) ontstond op het grondgebied van wat nu ongeveer Nederland is. Deze kleine republiek verwierf in de 17e eeuw (bijgenaamd de Gouden Eeuw) grote politieke, maar vooral economische macht. Zij speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel. Het einde kwam met de inval van de Franse troepen in 17941795, al was de neergang al lang daarvoor begonnen.

Nederland (met België) als republiek in 1588 al. Dat was geschiedenis schrijven. Als land waren we onze tijd ver vooruit qua staatsvorm.

Opmerkelijk in de kleine Republiek – die nooit meer dan 2,5 miljoen inwoners telde – was het succes van de Nederlandse wereldhandel (VOC en WIC), de grote militaire successen tegenover ogenschijnlijk veel sterkere machten zoals Spanje en Engeland en de verovering van Indië (Indonesië), de enorme vloot (met 2000 schepen groter dan die van Engeland en Frankrijk samen), en de evenzeer ongeëvenaarde bloei van schilderkunst (Rembrandt en vele anderen) en wetenschappen (Hugo de Groot bijvoorbeeld) gepaard gaand met voor die tijd grote geestelijke vrijheid.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Republiek_der_Zeven_Verenigde_Nederlanden

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij, Politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588)

  1. kaskaas says:

    Dat waren nog eens tijdens. We kwamen uit de verf. Trots op mijn Nederlanderschap, opnieuw.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.