“Wanneer Nederland vandaag een naziconcentratiekamp op zou zetten, is personeel vinden makkelijk”

People do not learn from history. Governments learn from history (that’s the real problem).

Stanley Milgram (link!) 

Ik krijg reacties van lezers, die zich niet kunnen voorstellen, dat hetgeen ik schrijf over mijn buren/collega’s, de waarheid is. Het zou grof en te erg zijn. Ik schrijf de waarheid. Het schokkende is niet dat er mensen zijn die hieraan meedoen… Het schokkende is, dat dezeWestebok mensen de maatschappelijke middenmoot vormen. Onderzoek heeft jaren geleden al laten zien dat 80% van de bevolking dodelijk stroomstoten toebrengt aan een onschuldig persoon, als een ‘autoriteit’ zegt dat dit een goed idee is. Mijn buren en ex-collega’s zijn aldus de gemiddelde Nederlander. Degene met een ‘gemiddeld zwak’ karakter.  80%! veel.

Lees wat de wikipedia zegt over het Stanley Milgram onderzoek. De Amerikanen zullen  wat psychologen op mijn case gezet hebben, om te zien hoever de Nederlanders gaan: ver.


Stanley Milgram (New York, 15 augustus 1933 – New York, 20 december 1984) was een sociaal psycholoog aan de Yale University die vooral bekend geworden is door een tweetal experimenten: het zogenaamde Small World-experiment en het vandaag de dag nog steeds schokkende Milgram-experiment, over gehoorzaamheid aan autoriteit.

Milgram is tijdens zijn leven vooral in opspraak gekomen door zijn experiment naar gehoorzaamheid, zie Milgram-experiment. In dit experiment liet hij de proefpersoon vragen stellen aan een zogenaamde tweede proefpersoon (in werkelijkheid echter een acteur), in een andere ruimte. Bij een verkeerd antwoord moest een stroomschok van oplopende sterkte worden toegediend, zogenaamd om onderzoek te doen naar leren onder druk. Het onderzoek ging in werkelijkheid over de invloed van autoriteit, en of de autoriteit van een onderzoeker iemand er toe kon zetten om zijn morele grenzen te overschrijden. De conclusie was schokkend: zo’n 80 procent van de proefpersonen ging door tot een dodelijk niveau van stroomsterkte. De proefpersoon wist echter niet dat er in werkelijkheid geen stroomschokken werden toegediend: de acteur (zogenaamde tweede proefpersoon) simuleerde pijn.

De uitspraak dat “wanneer men in Amerika vandaag de dag een naziconcentratiekamp op zou zetten, men geen enkele moeite zou hebben om dit te bemannen”  leidde tot veel ophef in de media. Bovendien werd Milgram door de APA (American Psychological Association) aangevallen op ethische gronden: hij zou zijn proefpersonen onder te grote psychische druk zetten, en ze naderhand niet goed begeleid hebben.


Moord dus, omdat een autoriteit zegt dat dit een goed idee is. Helaas is de macht van ons parlement ook teveel uitgekleed om ‘speciale agenten’ goed te controleren. Van weldenkende burgers hebben ze weinig te vrezen, simpelweg omdat die er te weinig zijn.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Best -must read- posts, international, Maatschappij, Politie, Politiek and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to “Wanneer Nederland vandaag een naziconcentratiekamp op zou zetten, is personeel vinden makkelijk”

 1. jimmypimmy says:

  ik ben bang dat het zo is.

 2. Ook ik ben er vrijwel zeker van dat er (ook) onder de Nederlandse bevolking maar een klein percentage is dat zélf kan of durft te denken. De massa is allang blij een prooi aangewezen te krijgen om zich op te storten. Denk maar aan de volkswoede tov Joran van der Sloot toentertijd en de commentaren die overal op internet te lezen waren. Men is bereid tot lynchpartijen of iemands schuld bewezen is of niet, maakt niet uit. Hoezo evolutie?

 3. jimmypimmy says:

  de sociale middelmaat zit evolutionair op het niveau van de “achterlijke bevolking” die in de middeleeuwen de pleinen bevolkten om gewone vrouwen als heks te zien verbranden.

  • Grandma says:

   Precies…..dom geboren en helemaal niks bijgeleerd..
   De manipulatie, hersenspoeling en verdeel en heers van de politieke graaiers werkt nog steeds omdat ze telkens beroep doen op het egoïstische/overlevingsinstinct van de mens en schaapjes trappen daar nog steeds in…

  • maudoortwijn says:

   Helaas heb ik gezien hoeveel plezier sommigen erin hebben. Nooit hebben ze durven vechten ergens voor, maar als ze in een groepsaanval los kunnen, dan ineens wel. En het gaat ze echt niet om het Koningshuis. Het is of a) pure sociale druk of b) eindelijk iets durven wat ze ooit gedurfd hebben (geweld, met zijn allen tegen 1 iemand).

  • Daarom heeft het geen zin om enkel een regering of dictatuur of koningshuis te laten vallen – daarmee is de instelling van de gemiddelde mens nog niet veranderd en zal alles weer gewoon opnieuw gaan plaatsvinden. Voorbeelden genoeg uit de (recente) historie.
   Het is de ‘massa’ die zich bewust moet worden van zijn denkpatronen en het kwaad dat we (wij zijn daar net zo goed onderdeel van) zo veroorzaken en toestaan. Voor een evolutie is het nu te laat, revolutie heeft de mens nooit gebracht wat hij voor ogen had.

   Zelf hoop ik dat de Nederlander door de schok van de onthullingen over de valsheid en het bedrog van de ‘hogergeplaatsten’ in onze maatschappij (naar ik hoop binnenkort), tot zijn zinnen komt.

  • maudoortwijn says:

   Het is belangrijk om het grote wangedrag van de meute niet zomaar als een “kleine bijdrage” weg te doen. Ikzelf heb jaren meegemaakt, dat ik op zoek was naar wie/wat/hoe ik zo gestalkt werd terwijl alles in mijn leven kapot werd gemaakt…. en dan zijn er zoveel mensen waarvan je weet, dat ze met (desnoods anoniem in je bus) wat zij weten, je leven kunnen redden: en ze doen niets! Dat is ook moord. Moord uit lafheid of luiheid. Walgelijk.

  • Er zit ook veel angst bij, Maud. En helaas, sommige mensen genieten er blijkbaar van om een ander kapot te maken. Walgelijk inderdaad.
   Het is juist de ‘grote meute’ die een werkelijke verandering moet afdwingen, door zich bewust te worden van wat er zich afspeelt in onze wereld en hun eigen rol daarin. Zelf ben ik er van overtuigd dat de meeste mensen toch wel fatsoenlijk zijn. Daar vallen de mensen waar jij het over hebt duidelijk niet onder.
   Het spijt me voor je dat dit allemaal moet doormaken.

 4. Gewoon iemand de dood injagen: uit luiheid, uit lafheid, uit stommiteit of gewoon egoisme (als ik een centje verdien en iemand gaat daardoor dood, dan is dat toch een centje).

 5. weten jullie zeker wat je zou doen?

 6. degeus says:

  Zij die gisteren dertig jaar “racist!” riepen (mbt. het rampzalige migratie beleid), zijn de beste andere kant opkijkers, die semi-intellectuelen lopen vooraan in de lynchmob.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.