nrc: ‘Gouden tijd van privacy op internet is voorbij’

De grote aanname die in alle media gemaakt wordt, is dat de staat zich enkel focust op het bestrijden van criminaliteit en terrorisme. Dat is natuurlijk nonsense en ronduit een leugen. Bij de overheid zijn heel veel mensen werkzaam, met uiteenlopende belangen. Toegang tot privacygevoelige informatie kan aldus voor zeer uiteenlopende doelen gebruikt worden. Als iedereen alles van je weet, blijkt een normaal leven ineens onmogelijk, tenzij je op alle fronten als mens oninteressant bent. Dat merken mensen pas, als het te laat is. De partij die toegang heeft tot alles, kan aldus alles met uw leven doen (u eenvoudig ontvoeren, bestelen, of zelfs vermoorden, maar ook het liefje afpakken, sollicitaties frustreren, een nier stelen, uw kind drogeren etc). Stel: uw baas wil graag dat u die nieuwe positie in het buitenland oppakt, maar u ‘nee’ zegt vanwege de liefde die u recent vond in uw woonplaats. Als uw baas iemand bij de overheid kent, is uw liefdesleven in een week te frustreren, met alle vertrouwelijke data die ze over u hebben (er is vast iets waarover u gelogen heeft tegen de nieuwe vlam, maar wat in Big Data wel te vinden is). U gaat aldus wel die nieuwe positie nemen in het buitenland. Fantasie? Nee, dat is het niet. Het gebeurt vandaag al en ‘de buren’ doen er aan mee. Een overheid die de privacy van burgers niet beschermt, is een overheid die geen enkel grondrecht belangrijk vindt. Het toptalent moet simpelweg op zoek gaan naar landen, waar mensenrechten wel gerespecteerd worden. Landen die mensenrechten belangrijk genoeg vinden, zijn op dit moment alleen schaars op deze aardbol. Dat zal veranderen als Equador en IJsland gaan inzien wat voor mensen ze ermee kunnen aantrekken.

in het nrc leest u het volgende over de NSA en prism:

Wordt de Nederlandse burger geraakt door de massale inkijk- en afluisteroperatie bij negen Amerikaanse internet- en telecombedrijven? Nou en of. De National Security Agency blijkt van alle digitale verkeer tussen individuele Amerikaanse burgers en het buitenland tijdstip, duur en frequentie vast te leggen en te onthouden. Daar zitten ook Nederlandse burgers en bedrijven bij. Het gaat om patroonherkenning – afwijkingen in informatiegedrag die op een veiligheidsrisico zouden wijzen. Daarna wordt dieper gezocht.

Het is een explosieve combinatie van ‘Big Data’ en ‘Big Government’ die veel internetburgers deze week op de kast joeg. Hun ergste nachtmerrie werd bewaarheid. Telefoonbedrijf Verizon, Apple, Google, Microsoft en Facebook zouden aparte ‘data rooms’ hebben waar de geheime dienst in en uit loopt.   ….lees alles in nrc

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Justitie, Maatschappij, Media, Pedonetwerk, Politie, Politiek, Waarheidscommissie and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.