New Prince canal in Amsterdam – unique market dynamics

DSCN1645Somehow, despite the financial crisis, the housing prices in my part of the New Prince canal have increased over the past couple of years, against all odds. Below I will show some calculations of housing transactions of neighbouring apartments. The findings contradict the market dynamics elsewhere in Amsterdam. I asked real estate agents about it and they could not explain what is going on in my part of the ‘New Prince canal street’. Maybe the apartments next to me are increasingly popular, because some party wants people there who keep an eye on me. This is standard practice in surveillance: get the neighbours in!  

Hoe populair ben ik ?

De Nieuwe Prinsengracht is gewoon een leuke straat in Amsterdam aan de rand van het centrum. Mijn VVE beslaat 5 panden naast elkaar, waarbij er in de meeste panden 4 apartementen zijn gerealiseerd (dus 20 woningen). In 2011 en 2012 zijn via de makelaar vier van deze woningen van eigenaar gewisseld. De markt in Amsterdam was in deze jaren alles behalve een verkopersmarkt, wat algemeen bekend is.

In 2011 werd eerste de benedenwoning direct naast me verkocht. De vraagprijs was 425.000 euro. Vlak voor de zomer is er met deze vraagprijs een dag gepland voor potentiele kopers om het huis te bezichtigen. Er was volgens de buurvrouw veel belangstelling geweest die dag. Maar omdat er een heel leuk stel was wezen kijken dat bij Shell werkte, wilden ze persee aan dat stel verkopen: het waren zulke leuke mensen! De woning ging vervolgens weg voor euro 461.000,- in de markt van 2011 en zonder dat ze verschillende kopers ‘tegen mekaar uitgespeeld hebben’. Vraagt u gerust aan een bevriend makelaar of dit gebruikelijk is in de huidige woningmarkt.

In mei 2011 werd vervolgens de woning boven mij verkocht. Deze woning was in een slechte staat en heeft geen tuin, zoals de woning naast me. De vraagprijs was 325.000 euro. Er werd een kijkersdag gepland er daar kwamen wel wat mensen op af. Er was zelfs een investeerder die klaagde bij de makelaar dat hij “deze keer wel mee wilde bieden en niet zoals laatst verderop in de straat, dat hij wilde bieden en niet eens gebeld werd”, want dat snapte deze investeerder niet in deze markt. De man was vastbesloten nu mee te bieden en wilde een goed bod doen. Echter, diezelfde week was de koop al rond met een jong stel uit Driebergen ofzo. Volgens de makelaarsdata is de woning verkocht voor 350.000 euro. Dat is 25.000 euro boven de vraagprijs, wat veel is voor een woning in slechte staat waar alles aan verbouwd moet worden. Volgens het kadaster is deze woning zelfs van eigenaar verwisseld voor 415.000 euro. Ik snap dat niet in deze markt.

Twee huizen verderop kwamen te koop te staan in 2011 en 2012 (twee apartementen in hetzelfde pand) voor respectievelijk een vraagprijs van 349.000 (2011) en 359.000 euro (2012). Deze apartementen werden opnieuw snel verkocht voor respectievelijk 357.000 euro (2011) en 359.000 euro (2012). En in beide gevallen was de akte van koop al ondertekend slechts 30 dagen nadat de woning voor het eerst op de markt verscheen via de makelaar. Opnieuw, opmerkelijk.

De huizen direct naast me zijn dus allemaal verkocht binnen enkele dagen nadat ze op de markt kwamen en allemaal voor een hogere prijs dan de vraagprijs. Het is een unieke situatie! Nu heeft een oud-buurman mij wel eens toegefluisterd dat ook hij aanvankelijk zijn apartement niet kon kopen, omdat de prijs te hoog was… maar dat ie op de een of andere manier vervolgens een extra potje had gevonden, zodat hij het wel kon betalen. Overigens heb ik al jaren het idee dat mijn buren over mij rapporteren aan de politie. Ze houden me allemaal nauwlettend in de gaten. En nee, ik geef daar zelf geen aanleiding toe.

In de afgelopen weken heb ik nog eens de kooptransacties bekeken van huizen/apartementen in de straat verderop en in omringende straten. In omringende straten is het niet gebruikelijk dat huizen consequent verkocht worden a) boven de vraagprijs en b) slechts enkele dagen na het op de markt plaatsen van de woning. Bij de huizen naast mijn woning is het eerder regel dan uitzondering. Sterker nog, er zijn potentiele kopers afgewimpeld zonder dat zij mee mochten bieden, ondanks een eerder bod dat ze al gedaan hadden. De buren die een woning naast mij kochten, werden geprefereerd boven andere kopers.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Bangkok, Justitie, Koningshuis, Maatschappij, Media, Politie, Waarheidscommissie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.