Openlijke twist Rutte en Erdogan over Yunus

Rutte en Erdogan twisten over Yunus: ‘dit in toekomst voorkomen’

Het nrc bericht vandaag.  “Premier Mark Rutte en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn het oneens over de kwestie rond het pleegkind Yunus. Dat bleek vandaag op een persconferentie na een gesprek tussen beide bewindslieden.”

Wij weten niet goed wat daarvan te denken. De afgelopen tijd zijn er verschillende bezoeken tussen beide landen heen en weer geweest, opvallend veel. Er is sprake van een actieve relatie tussen de bewindspersonen van Turkije en Nederland. En er spelen verschillende issues tussen de landen, zoals Demmink & Co, Baybasin, hoe om te gaan met de multiculturele samenleving (Yunus) en de bestaande handelscontacten die beide landen veel opleveren.

media_xl_836955Conflicten worden normaal hetzij binnenskamers opgelost, hetzij onafhankelijk van elkaar naar de media gebracht. Dit gezamenlijk optreden van beide heren in een persconferentie is bijzonder. Waar is het voor nodig?  “Erdogan wil dat het Turkse ministerie van Familiezaken en het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie samenwerken als het gaat om plaatsing van Turkse kinderen in gezinnen” tegenover “De pleegzorg is een verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen”. Het leek wel een toneelstukje. Wat is het doel? Ik weet het niet.

Speelt iets vergelijkbaars omgekeerd in Turkije? Deze week kwamen twee zaken in het nieuws waarvan je niet zou verwachten dat deze in het nieuws zouden komen als ze spelen. De kwestie Demmink zou door Turkije onderzocht worden volgens advocaat vd Plas, omdat Turkse getuigen bedreigd zijn (1). Omzigt is in Turkije gevolgd door stillen, vermoedelijk vanwege zijn kritische vragen over de kwestie Demmink (2). Niets over deze twee punten in de mainstream media: absolute stilte.

Vandaag pleit Erdogan voor het maken van Yunus-afspraken over hoe ‘zijn jonge landgenoten’ op ons grondgebied behandeld worden door onze staat, bijv. als rechten geschonden worden (zo ziet hij Yunus). Rutte pleit voor een landenrelatie waarbij ieder de baas is op eigen grondgebied (in Nederland zijn de rechten van iedereen gelijk, ongeacht godsdienst en seksuele voorkeur). Wiens rechten worden nu geschonden en wie grijpt in?

Dit krijgt een vervolg, want anders zou de twist achter gesloten deuren plaatsvinden. Ik word er wat moe van. Of een gezin is hier tijdelijk en maakt daarom ook gen aanspraak op collectieve middelen, gewoon toerisme of een werkvergunning. Of een gezin gaat zich hier vestigen en dan heeft Turkije zich er niet mee te bemoeien. Of ben ik te simplistisch?

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Justitie, Koningshuis, Maatschappij, Media, Politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.