Jorge Zorreguieta mogelijk vervolgd

De vader van Maxima, Jorge Zorreguieta zal mogelijk in Argentinië worden vervolgd. Dit meldde de Argentijnse jurist Yanzón tegen de Wereldomroep.

Zorreguieta was staatssecretaris van landbouw tijdens de dictatuur van Videla. Tijdens het regime van de Junta werden tussen 1965 en 1981 tienduizenden mensen vermoord waaronder politieke tegenstanders die uit vliegtuigen werden gegooid boven de zee. Zorreguieta heeft altijd gezegd niks te weten van de moorden.

Wikipedia: Een rapport uit 1984 van de Nationale Commissie op de Verdwijning van Personen (CONADEP), een organisatie die na het herstel van de democratie van regeringszijde opdracht had gekregen de ‘Verdwijningen’ te onderzoeken, schatte dat tussen 1976 en 1983 ongeveer 9.000 mensen waren “verdwenen”. Schattingen gedaan door mensenrechten organisaties plaatsen het aantal dichter op 30.000. Volgens velen is het onwaarschijnlijk dat Zorreguieta niets van de verdwijningen heeft geweten. Zorreguieta’s directe baas, minister van Economische Zaken José Alfredo Martínez de Hoz, speelde een belangrijke rol bij de repressie van de oppositie. Onder andere prof. dr. Baud, die in opdracht van de overheid voorafgaand aan de verloving onderzoek deed naar het verleden van Jorge Zorreguieta stelde vast dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest.

Anderen steunen de lezing van Zorreguieta: de geschiedschrijver Luna concludeerde dat de schendingen van de mensenrechten tijdens het regime van Videla werden gepleegd met medeweten van de militaire leden van het kabinet, zonder dat de burgerleden werden geraadpleegd. Ook Máxima beweerde desgevraagd dat haar vader niets van de verdwijningen heeft geweten, al nam ze ook afstand van het ondemocratische bewind. Willem-Alexander legde de conclusie van professor Baud naast zich neer met de verklaring “een mening, waar andere meningen tegenover staan” en stelde daar vervolgens een ingezonden brief, als een “andere mening” tegenover. Later bleek dat die brief van de hand van generaal Videla was.

lees het helemaal op WAC…

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Justitie, Koningshuis, Maatschappij, Politiek, Waarheidscommissie and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.