Ze zijn zo goed voor de internationale handel?

Volgens de Quote is dit een fabeltje en zij hebben dat ook uitgezocht. Logisch nadenken bracht mij tot dezelfde conclusie. De landen waarmee wij de meeste zakendoen zijn Duitsland, België, Frankrijk, de UK, Italië en de VS.

Duitsers zijn trots op hun republiek en stellen hoge eisen aan een president. Deze moet van onbesproken gedrag zijn, omdat het met name gaat om een representatieve functie. Dit blijkt ook uit het aftreden van president Wulff en de media-aandacht daarom heen. De Duitse journalisten weten goed hoe in Nederland een staatshoofd niet zo makkelijk te raken is door wat negatieve media-aandacht : “Zoiets is in Nederland ondenkbaar, niet?”  grapten de Duitse journalisten naar hun Nederlandse collega’s. Toch hebben ze wel een band met ons Duitse huis: ze zouden het alleen zelf nooit willen.

Frankrijk. De Fransen roepen het zo vaak mogelijk: Vive la république!”  Maart 2012 werd er door het publiek van een concert dat Maxima bijwoonde luidkeels geroepen: Vive la république de la Hollande!”  Waarom zij dit riepen, weet ik ook niet. Maar ik heb niet de indruk dat de Fransen ons onsympathiek vinden als wij ook een republiek zouden zijn. Het republikeinse gedachtegoed zit in de Franse cultuur gebakken als stokbroodjes en kaas.

En Italie heeft zelf een (afgezet) koningshuis: House de Savoy. Toch hebben zij liever een republiek als staatsvorm. Dat zegt genoeg. Ze zijn een republiek sinds 1946 en dat blijven ze ook, hoewel er nog steeds nakomelingen zijn die de titel van koning op zichzelf van toepassing zien. Er wordt in de politiek geen aandacht aan geschonken.

De VS. De Amerikanen die ik ken, vertellen mij allemaal hetzelfde verhaal: “I can’t believe the Netherlands still has a monarchy! To be honest, I didn’t even know you had a queen. We really don’t understand the concept. Americans just don’t care about them, kings and queens. And your Queen, she even has real political power! I just can’t believe it!”  In Amerika maken we meer indruk als we morgen weer een republiek zijn. Als u mij niet gelooft, lees gerust wat Forbes schreef over het aftreden van Koningin Beatrix.

Alleen België en de UK zijn monarchieën. Met het Belgische koningshuis hebben de Oranjes, dat moet gezegd, een goede relatie en dat helpt ons bij de Zuiderburen (met name dan in Wallonië, in het -rijkere- Vlaanderen juist niet). Van de UK weet ik dat niet zo goed. Ik heb in mijn tijd daar zelden iets gehoord over ons koningshuis en vermoed dat de band niet hecht is. Hoe dan ook, de staatsvorm van de republiek is wereldwijd de standaard. Voor de meeste landen blijft het vreemd dat wij een ongekozen staatshoofd hebben.

De top van het Nederlandse bedrijfsleven is bezig met lip service als zij zeggen dat het Koningshuis “zo goed is voor het zakendoen over de grens”. Het is simpelweg goed voor de eigen carrière om expliciet pro-Oranje te zijn: Beatrix gebruikt haar positie om benoemingen te beïnvloeden. Een kritisch geluid kan de loopbaan negatief beïnvloeden.

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Koningshuis, Maatschappij, Media and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ze zijn zo goed voor de internationale handel?

  1. Pingback: Koningshuis neutrale verbindende factor? | De Bovenkamer – Het kan ook anders

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.