Moord en Brand enzo.

Geweld tegen politie en hulpverleners

Op de website politie.nl staat het bovenaan: “De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten hun werk kunnen doen zonder te worden gehinderd. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, meldkamermedewerkers, baliemedewerkers en ondersteunende afdelingen.”

In Elsevier heeft minister Opstelten er ook op gewezen:   Geweld tegen hulpverleners is onaanvaardbaar”  en “ Wij pikken dit niet”  zegt de minister.

vacaturejobs_politie_04Dat is natuurlijk ook zo. Als ambtenaren zich keihard inzetten voor uw en mijn veiligheid, dan is het een schande als zijzelf bedreigd worden. Dat is meer dan logisch. Klopt het ook? Vandaag de dag zijn hulpverleners (politie, psychologen etc.) niet altijd hulpvaardig naar de gewone burger. Er is een agressieve cultuur te bespeuren bij deze instanties en niet alleen naar diegene heel  ‘moeilijk doen’. Het hulpverlenerscircuit is zélf agressief en roept aldus agressie op: en dat moet anders. Respect is terecht, als dit wederzijds is. Als de hulpverlening de gewone burger met minder geweld benadert vanaf nu, dan zal ik de eerste zijn die voor ze in de bres springt bij calamiteiten: u kunt in dat geval wél op mij rekenen.

En ik maak me wel degelijk grote zorgen om de veiligheid van hulpverleners. De grootste bedreiging zie ik alleen niet bij de straatschoffies vandaan komen. Het aantal zelfmoorden onder politie agenten is hoger dan voor de gemiddelde Nederlander. De hoofddocent Politiestudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Timmer, noemt het in een rapport over zelfdodingen onder politieagenten dan ook curieus: “In een gemiddeld korps werken 2000 over het algemeen gezonde mensen. Het aantal  mensen dat overlijdt aan een ernstige ziekte, ongeval of door suïcide zou in een jaar tijd op een hand te tellen moeten zijn.”  Er wordt amper aandacht aan besteed, lijkt het.

Een agent die door een kogel van eigen dienstwapen omkomt: dat is dan zo, kennelijk. In Q1 van 2012 was het een aantal keren raak in het politiekorps rondom Amsterdam. Dienders die -vaak door het eigen pistool- deze wereld verlaten. Ikzelf had overigens eind 2011 aangifte gedaan van mijn Bangkok-kwestie bij de politie in Amsterdam. Maar laten we vooral zorgen dat niemand zich zorgen maakt over dit, dat of zus en zo. Gelukkig is de lijst op Wikipedia niet up-to-date, straks gaat een vage complot-denker een trend suggereren. Daar maak ik me dus druk over. Want in dit geval keurt de slager zijn eigen vlees. Weten wij veel waarom deze dienders een eigen kogel ontvingen. En we zullen het nooit zeker weten, want er is simpelweg geen onafhankelijk onderzoek.

Wat ik wel zeker weet, is dat er in de periode 2011/2012 enkele high-profile doofpotten zijn afgedekt rondom Amsterdam. Dat zal net dat beetje teveel stress gegeven hebben.

Maud Oortwijn

ps. Sorry, ondertussen is de lijst met omgekomen politiefunctionarissen verwijderd van wikipedia. 

About MOL

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Justitie, Maatschappij, Politie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Moord en Brand enzo.

  1. maudoortwijn says:

    Als we nu eerst eens het gebruik van geweld door diverse hulpverleners aanpakken, daarna hebben ze inderdaad recht van spreken.

    http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2013/1/Geweld-tegen-beveiligers-ook-zwaarder-bestraffen-1143516W/?cmpid=NLC|Elsevier%20Dagelijkse%20Nieuwsbrief|10-jan-2013|Geweld%20tegen%20beveiligers%20ook%20zwaarder%20bestraffen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.